Internet geschiedenis wissen, blijf anoniem!

Een webbrowser onthoudt standaard gegevens over welke sites jij bezoekt (geschiedenis). Hij slaat gegevens van die sites die je bezoekt in je cache en cookies op. De meeste moderne browsers bieden de mogelijkheid om snel de tijdelijke gegevens te wissen. Onderstaande tabel toont een overzicht van waar in het menu deze optie te vinden en eventueel de snelkoppelingen die de meest gebruikte browsers daarvoor aanbieden. Let op: heb jij een Google-account en ben je daarop ingelogd (zie jij jouw e-mailadres rechtsboven in beeld als je naar www.google.nl gaat?), dan dien je ook de geschiedenis die Google van je bijhoudt te wissen. Dit kan op https://history.google.com/history

BrowserMenuoptieSnelkoppeling
Internet ExplorerSafety > Delete Browsing historyCtrl-Shift-Delete
FirefoxTools > Clear recent historyCtrl-Shift-Delete
Google ChromeTools > Clear browsing dataCtrl-Shift-Delete
OperaSettings > Delete private data 

 

Privémodus browser

De volgende keer dat je een site bezoekt, waarvan je zo min mogelijk sporen op je computer achter wil laten, kan je de privémodus van je browser inschakelen. Als de privémodus is ingeschakeld, onthoudt je browser niet je bezoek aan de site en hoef je niet achteraf de geschiedenis te wissen. In de onderstaande tabel toont de meest voorkomende browsers en de snelkoppeling waarmee je de privémodus in kan schakelen. Let op: heb je een Google-account en ben je ingelogd? Dan wordt jouw geschiedenis nog steeds door Google bijgehouden. Je kunt deze optie uitschakelen ophttps://history.google.com/history.

BrowserNaam privacymodusSnelkoppeling
Internet ExplorerInPrivate modusCtrl-Shift-P
FirefoxPrivate BrowsingCtrl-Shift-P
Google ChromeIncognitoCtrl-Shift-N
OperaPrivate WindowCtrl-Shift-N